Reitze Smits heeft inmiddels een lange carrière als uitvoerend musicus en docent op zijn naam staan. Hij heeft zich onderscheiden op uiteenlopende terreinen: als specialist in oude muziek, als uitgever van orgelbewerkingen, maar ook als initiatiefnemer en programmeur van Festival voor de wind, waarin het orgel werd gecombineerd met andere podiumkunsten. De laatste jaren verschenen uitgaven van zijn composities en artikelen over interpretatie, die op andere pagina’s op deze website te vinden zijn.
Hij volgde zijn opleiding aan de conservatoria in Utrecht (orgel, improvisatie, compositie) en Den Haag (klavecimbel). Daarna was hij enkele decennia hoofdvakdocent orgel en improvisatie aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinstituut in Leuven.
De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee hoge prijzen. Met zijn ensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals, waarbij hij vooral succes boekte met zelfgemaakte “reconstructies” van orgelconcerten van Bach. Hij verwierf bekendheid met zijn Bach-interpretaties op het kanaal Allofbach (zie Media). Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca.
Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent kwamen ook improvisatie en latere muziek weer in zijn belangstelling. Dat resulteerde in orgelbewerkingen van muziek uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Ook in zijn CD-opnames koos hij vooral voor minder gangbaar repertoire, zoals de manualiter Toccata’s van Bach in Nijkerk, bewerkingen van muziek van Mendelssohn en Schubert in Zaltbommel, Milhaud en Poulenc in het Orgelpark, en Rachmaninoff in Diekirch. De meest recente CD werd opgenomen in de kathedraal in Brussel met de organist aldaar, Bart Jacobs, als het orgelduo 422play, met muziek van onder meer Debussy, Bruckner en eigen werk.
Als cantor-organist was hij verbonden aan kerken in Breukelen en Zaltbommel. In Vianen was hij enkele jaren organist en betrokken bij de bouw van het Thomas-orgel, waarvoor hij actief is bij de organisatie en uitvoering van concerten. Hij verzorgde daar een uitvoering van alle orgelmuziek van Bach en dirigeerde regelmatig diens de Johannes Passion.
Om de orgelcultuur te ondersteunen nam hij het initiatief tot het oprichten tot Stichting voor de Wind, die van 2002 tot 2017 festivals organiseerde waarin het orgel werd gecombineerd met kunstvormen als dans, poëzie, gospel, mime, kindertheater, acrobatiek, film en video-mapping. Er werden festivals uitgevoerd in onder meer Amsterdam, Utrecht en in steden langs de IJssel.
Een internationaal project onder de naam Connecting Arts in samenwerking met Kopenhagen, Malmö en Toulouse presenteerde speciaal gemaakte voorstellingen op podia in verschillende Europese steden. Reitze Smits participeerde in voorstellingen met Dance Works Rotterdam en het improvisatie-trio Wind Images, met de Friese dichter Tsjebbe Hettinga en percussionist Sytze Pruiksma.
Voor zijn verdiensten als docent en het stimuleren van de orgelcultuur werd hij in 2010 onderscheiden met de Sweelinckprijs.